Repetitioner utvecklar dig

Låt oss säga att du behöver en behandling. Kanske en fyllning eller en krona. Du har val mellan två tandläkare för att göra proceduren för dig. Du kan välja själv just nu eller du kan välja dig själv för 10 år sedan. Eller 5 år sedan. Eller för 20 år sedan. Poängen är att du väljer dig själv vid en tidpunkt då du hade betydligt mindre erfarenhet än vad du gör just den andra.

Vem skulle du välja? Jag skulle satsa på att du skulle välja dig själv just nu. Varför är det så? Det kan vara att du har börjat använda ett nytt instrument eller lärt dig en ny teknik. Det kan bero på att tekniken har kommit långt sedan du var den andra du. Men troligtvis är det de reps du har lagt in.

Jag ser tillbaka på några av de arbeten som jag gjorde för 15 + år sedan. Några av det jag är stolt av, men oftare skär jag lite. Jag ser förberedda kronor. Jag ser överberedda direkta restaureringar. Mestadels ser jag saker som gjordes till det bästa av min förmåga vid den tiden. Vilket är bra. Men mycket av det skulle jag göra ganska annorlunda idag.

När jag var en ny licensierad tandläkare planerade jag att ta världen med storm. Jag trodde att jag visste mycket. Och låt oss möta det, det gjorde jag. Jag visste hur man klarar prov. Nationella styrelser, kliniska styrelser, mikrobiologiska tentor, operativa praktik. Jag visste hur jag skulle spela inom de regler som ställdes av andra som visade att jag var kvalificerad att vara en del av yrket.

Vad jag inte visste mycket om var hur man skulle vara tandläkare. Jag hade gjort ett minimum av kliniskt arbete på patienter. Jag klagar ibland på hur lite klinisk träning jag hade, men låt oss vara ärliga. Hur mycket skulle ha varit tillräckligt? Om jag hade gjort 5 kronor i en miljö där jag var tvungen att checka in med en instruktör vid varje steg skulle det ha gjort mig “erfaren”? Förmodligen inte.

Jag har blivit kliniken som jag är genom reps. Jag har diagnostiserat verklig sjukdom på riktiga patienter och behandlat dem sedan. Och gör inget misstag, jag har lärt mig hur man behandlar patienter genom att behandla patienter. Det är inte det jag ber patienter att vara marsvin. Men till viss del ber jag dem att tro på mina förmågor och uppleva fram till den dagen.

Dina patienter litar på din bedömning och förmåga trots att de verkligen inte vet mycket om. En dåligt gjort restaurering kan göras smärtfritt. Jag försöker inte göra nykomlingar till yrket, dåligt. Du kan inte få erfarenhet utan att göra representanterna. Men förstå att de flesta av oss lär sig bäst genom att göra. Jag var aldrig bra på att läsa anvisningarna och sedan göra precis som anvisningarna sa och ha framgång. Dessa anvisningar skrevs av någon med erfarenhet men lästes av mig: någon med mycket mindre eller annorlunda erfarenhet. För mig är tandvård ett “lärande genom att göra” yrke. Det enda sättet jag lär mig är att vara öppen och noga med att se att det finns olika sätt att få jobbet gjort och vara tillräckligt tålmodigt för att prova något nytt.

Yrket fortsätter att utvecklas och som kliniker utvecklas vi också. Jag tror att de flesta av oss verkligen gör det bästa vi kan när som helst. Men gör inget misstag, vi blir bättre genom att göra reps. Detta är ingen ursäkt för att vara cavalier om behandling men ett samtal till ödmjukhet. Gör ditt bästa, men åtag dig att vara bättre nästa gång

Comments are closed.