Leverera dåliga nyheter

De flesta tandläkare har blivit riktigt bra vid leveransen av dåliga nyheter. De flesta av oss är ganska bra på att förklara våra resultat på ett olämpligt sätt. Vi ska förklara vad vi ser, rekommendera olika behandlingsalternativ, förklara fördelarna och nackdelarna med varje alternativ och låt sedan patienten ställa frågor och göra ett val. Tricket är att du inte kan äga patientens problem. Det är verkligen viktigt att du bryr dig inte mer än patienten gör.

Rättvisa saker, verkligen. Jag menar att det inte är att vi är onkologer eller något. Den stora majoriteten av tandproblem är inte liv och död.

Jag är här för att berätta för dig … Jag kämpar fortfarande. Jag är inte lika bra att leverera de dåliga nyheterna. Jag kämpar ibland för att jag bryr mig mer om problemet än patienten gör. Jag tror det beror på att jag förstår problemet bättre.

Tandförfall gör inte ont tills tanden är i verkliga problem. Munsjukdom är smärtfri ända tills tänderna blir wiggly. Jag ser vad som händer i munnen i HD. Jag använder högdrivna loupes eller till och med ett mikroskop för att se vad som händer och ibland är det svårt för patienten att bli så bekymrad över det som jag gör.

Vissa dagar blir jag verkligen avskräckt av det. Jag måste låta folk veta vad jag ser. Modern tandvård kan göra några fantastiska saker, men att få folk att välja det är den svåra delen, enligt min mening. Några dagar brinner jag ut. Ibland har jag patienter med flera och allvarliga problem som inte har någon aning. Det är så svårt för mig. Det är tider som de där jag inte ens vet var man ska börja.

Men jag är läkare. Jag är skyldig mina patienter sanningen. Jag behöver inte vara meningsfull om det, men jag måste vara sanningsenlig till min bästa förmåga. Patienter behöver förstå att jag inte tycker om att ge dåliga nyheter mer än de tycker om att höra det. Men vi är med i det här tillsammans. De har alltid valet att inte göra något, men min plikt som läkare är att låta dem veta vad som händer och ge dem idéer om sätt att behandla det. Vi kommer igenom det här tillsammans.

Comments are closed.