Diagnostiserande kirurg

Tandläkaren är procedurbaserad. Generellt sett gör vi alla typer av procedurer för att lösa problem med tänderna, tandköttet och käftarna. Det är vad tandläkarskolan tränat oss att göra. Med undantag för några nyare “medicinska modell” -behandlingar, spenderar de flesta tandläkare sina dagar fyllningar, kronor, rotkanaler, extraktioner, placera implantat, gör avtagbara proteser och gör periodontal terapi. Dessa procedurer har vanligtvis en utgångspunkt och slutpunkt (förutom tandproteser i tandläkare … de slutar aldrig riktigt) som lätt betecknas.

Det är inte att säga att tandläkare inte är diagnostiker. Vi blir expert på att erkänna alla slags patologier i tänderna, tandköttet, käftarna och musklerna. För att effektivt kunna behandla våra patienter (vi brukar använda rutiner där vi blir mer och mer skickliga) måste vi effektivt diagnostisera sina problem och kommunicera med dem vad vi har hittat och deras möjligheter att behandla (eller inte behandla) som fallet dikterar. De flesta tandläkarkontor är ett stopp handla om inte tandläkaren väljer att hänvisa till läkare till specialister.

Brutna rustningspersonal i medicinsk industri arbetar olika. I många fall behandlar inte läkaren som diagnostiserar problemet problemet. Om jag faller av en stege och bryter min arm är det troligt att ett ER-dokument kommer att tilldela en differentiell diagnos till problemet och beställa en röntgen som läses av en radiolog, som diagnostiserar frakturen. Vid den tiden är det troligt att jag skulle bli hänvisad till en ortopedisk kirurg för att behandla den trasiga armen.

Vad du inte ser mycket ofta i detta tvärvetenskapliga omsorgssyssel är patienten oroad över att det finns “överbehandling” pågår. För en sak är det ofta mycket problembaserat. Jag skulle inte ha dykt upp i ER om min arm inte var böjd i en rolig riktning. För en annan sak finns det flera kliniker som kommer till en överenskommelse om vården du ska ta emot. Det är en stor skillnad från vad som vanligtvis händer i tandvård. Inte att vi inte refererar till specialister, men det är ganska sällsynt att patientens diagnos och behandlingsplan sätts ihop med så många hjärnor.

Vissa patienter, särskilt de som inte känner dig väldigt bra, kan tro att du behandlar problem som de inte har. Ett stort hålrum kan förbli smärtfritt tills massan är inblandad. Ibland, även efter att tanden är abscessad, känner patienten inte smärta. Gumsjukdom är nästan alltid smärtfri. Ofta inser patienterna inte att de har ett problem även om det är uppenbart för dig som kliniker. Jag tycker att detta är en av de mindre roliga delarna av att vara tandläkare. Jag måste vara killen för att leverera oväntade nyheter på ett sätt som inte verkar som om jag hoppas kunna täcka min båtbetalning. Och det är alltid en båtbetalning, eller hur?

Spear Online Education lade upp en video som jag hittade till hjälp. Den har titeln “Hantera rädsla när man presenterar resultaten till dina patienter.” Jag relaterade till mycket som han diskuterade. En sak jag gick bort med är att presentera fynd är mycket annorlunda än att presentera en behandlingsplan. Det kan tyckas uppenbart för dig, men ibland får jag hänga i det. När jag har två hygienkontroller per timme och jag gör en massa tidskrävande återställande tandvård samtidigt, separerar jag ofta inte de två.

Jag måste komma ihåg att dela resultaten av min examen. För några månader sedan flyttade jag mina mikroskop från mina behandlingsoperatörer till mina hygienoperatörer (jag har bara två områden). Varje mikroskop har en HD-kamera som är ansluten till bildskärmar i operatören. Jag gör all min hygien och nya patientundersökningar genom mikroskopet. Detta har varit det största verktyget jag någonsin har förklarat för patienternas villkor utan att automatiskt gå över till en behandlingsplan. Jag får också mycket mindre av “båtbetalning” kommentarer nu också. Jag börjar fortfarande bara med den här tekniken. Jag tror att mina patienter har en mycket bättre förståelse av deras tillstånd än jag någonsin har kunnat erbjuda. En annan trevlig överraskning … behandling acceptans är långt upp!

Jag behöver bara komma ihåg att mina prov inte bara är ett sätt att skapa en behandlingsplan för en patient utan en chans att förklara de villkor som jag ser till patienten. Det handlar om diagnos och utbildning. Behandlingsplanen kommer från den diskussionen.

Comments are closed.